Omvända Bechdeltestet

Ni vet Bechdeltestet?

Har denna filmen/serien 1) två namngivna kvinnor som 2) pratar med varandra 3) om något annat än en man?

Berättelsen om Pi serie killarZelda av Lina Neidestam

Man kan konstatera att filmer med ikoniska tjejkaraktärer som Terminator 2 inte klarar Bechdeltestet, hur råstark och driftig Sarah Connor (Linda Hamilton) än må vara. Den nyutkomna Gravity med sin ”starka kvinnokaraktär” Ryan Stone (Sandra Bullock) klarar inte heller Bechdeltestet, helt enkelt eftersom det bara finns två personer i hela filmen. en film kan alltså framställa kvinnor på framträdande och banbrytande sätt även utan att klara Bechdeltestet, men att det är ett faktum att nästan alla filmer handlar om män och relationer till män. Bara.

Alternativet till alla dessa filmer om män är för det mesta att inte konsumera någon bred populärkultur över huvud taget. Skittråkigt. Jag vill inte distansiera mig från samhället. Jag vill kunna tala med folk om annan kultur än obskyra hbt-indiefilmer (även om sådana också är kul!).

Då är det extra kul att hitta tv-serier som för en gångs skull fungerar åt andra hållet! Efter elva avsnitt av My little pony – Friendship is magic har det ännu inte hänt att två manliga namngivna karaktärer har pratat om någonting annat än kvinnor. My little pony-universumet är i det närmaste ett kvinnoseparatistiskt paradis, där mäns göromål inte är intressanta. De drar plogen på AppleJacks farm och skriver brev åt Twilight Sparkle, men de har ingen framträdande roll. Som regel är detta givetvis lika förkastligt som det omvända förhållandet, men som omväxling är det kul.

Igår började vi se på Orange is the new Black, och jag och Mats var oense om huruvida första avsnittet klarade omvända Bechdeltestet. Två män pratar med varandra om en spädgris, men den ena är inte namngiven i detta avsnitt utan existerar enbart som man till huvudpersonens bästis. Sasha fick tandvärk mitt i andra avsnittet, så jag kan inte säga något säkert. Men denna skildring av ett kvinnofängelse handlar också om kvinnor. Män har liknande roller som kvinnor i en ”vanlig” serie – fästman, styvfar, medföljande. Som bonus så är Captain Janeway från Star Trek: Voyager (alltså Kate Mullgrew) med, och bara det gör det ju klart sevärt!

Bechdeltestet är väldigt effektivt på många sätt. Det utvecklades först för att mäta huruvida kvinnor skildras, men kan lika gärna användas som ovan för män. Eller, för icke-vita (finns det fler än en icke-vit med namn som pratar om något annat än en vit person?). Tyvärr är resultatet för icke-vita Bechdeltestet fortfarande fullkomligt oacceptabelt och om möjligt ännu värre än för kvinno-Bechdeltestet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s