Den typiske våldtäktsmannen

De vanligaste namnen på åtalade våldtäktsmän är Andreas, Mikael och Daniel. Det kan vi få reda på i en mycket intressant bloggpost från några som kallar sig Researchgruppen. De har digitalt gått igenom alla namn på åtalade i domar med ordet våldtäkt i, både åtalade som friats och som fällts. På detta sätt vill de slå hål på fördomen om att invandrare är våldtäktsmän, en fördom som mer än gärna tas för sanning av vissa grupper i samhället. I de genomgångna sexualbrottsdomarna är det typiskt svenska mansnamn som dominerar, medan ”invandrarnamn” förekommer väldigt sällan.

”Men de har stavat Mohammed på flera sätt!” kanske du invänder. Ja, men de har också stavar Kristoffer på många sätt, trots detta ”vinner” Kristoffer matchen. Det är en helt annan sak som fångar mitt intresse i den här bilden. Kan du se? Utåt kanterna förekommer namn som Sanna, Malin, Erica och Linnea. Kvinnonamn. Vad beror det på?

Våldtäktsnamn enligt @ResearchgruppenJag kan tänka mig några olika förklaringar:
1. Det är fel på programmet som genererat bilden. Inte helt otroligt, det kanske har råkat läsa in några målsägande eller försvarsadvokater.
2. Det handlar om något annat än våldtäkt. I bilden är 1500 domar inlästa som av någon anledning har med ordet ”våldtäkt” någonstans i texten. Då kan Angelika, Isa och Sofie vara åtalade för något helt annat, till exempel för att ha misshandlat någon som hotat att våldta deras kompis.
3. Annika, Lena och deras kvinnliga vänner kanske faktiskt är åtalade för våldtäkt.

Antagligen stämmer alla tre förklaringarna till viss del, men själv hoppas jag på förklaring nummer 3. Varför då? Jo, jag är av den fasta övertygelsen att våldtäkt inte är något som bara män ägnar sig åt. Även en kvinna kan använda sig av en annan persons hjälplösa tillstånd, och män kan få stånd även utan att vilja ha sex. Om det är så att kvinnor kan våldta även i juridisk mening menar jag att samhället tagit ett stort steg i positiv riktning. För det är först när vi erkänner att män inte är sexuella djur, oförmögna att säga nej eller hejda sig, som vi kan få ett slut på våldtäkterna. Först när vi inser att män både kan säga ja och nej till sex och skilja mellan rätt och fel har vi nått dit. Och i det paketet ingår att alla kön kan åtala och åtalas för sexuella brott.

PS: apropå våldtäkter, Radio AF:s fina program I Vaginan börjar sändas ikväll klockan 18. Om du lyssnar då kan du få höra en krönika, signerad av mig, just om synen på våldtäktsmän.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s