Flaskmatningen och skulden

”Ingen information. Kränkande kommentarer. Skuldkänslor. Kvinnor som inte ammar sina spädbarn upplever ofta flera svårigheter.”

Detta läste jag i Sydsvenskan i morse. Ett helt uppslag ägnas åt att det ska bli lag på att modersmjölksersättning inte får ha gulliga bebisar på paketet och att det måste stå på att amning är bäst, ingen protest. Ett slag rakt ut i luften, det här är nämligen redan infört sedan länge.

Till texten om lagförslag kommer det obligatoriska ”caset” – en vanlig person som berörs. Mamman i artikeln berättar om hur hon blev misstänkliggjord för att hon inte helammade, både av omgivningen och av vården. En liten petitess bara: historien utspelade sig för 13 år sedan. Det är synd att hon upplevde det så då, men sedan dess har mycket hänt. Själv har jag mötts med stor respekt från amningssköterskor och BVC-personal. Redan på perinatal fick vi hjälp med ersättningsmatandet, Sasha tyckte det var tortyr att bli ammad och produktionen blev aldrig särskilt stor. Kanske hade det varit annorlunda med bemötandet om vi valt att inte amma alls istället för att flaskmata för det mesta och amma på natten.

Om vi får ett barn till så kommer vi att göra på samma sätt. Nattamning har fördelen att man blir trött av det och slipper använda muskler för att hålla i flaskan. Flaskmatning har enorma fördelar med intimitet mellan bebisen och alla närstående, samtidigt som det ger mamman stor frihet. Och man kan till och med spela fotboll samtidigt som man matar!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s