Vem förtjänar Nobels fredspris?

2009,  när Obama fick Nobels fredspris, var vi många som var upprörda. Varför inte ge priset till mig istället? Jag lovar också att inte starta några krig. Jag tänker inte bomba Iran eller Pakistan, så jag förtjänar faktiskt ett pris!

Men att EU tar priset, det tar verkligen priset. En union vars grundlag förbjuder nedrustning. En union som jobbar aktivt med centralisering av makt (men som i retoriken menar att subsidiaritetsprincipen är sååå viktig). En union som bygger murar mot den fattiga omvärlden och låter människor dö när de flyr från ekonomisk misär. En union som sluter olagliga fiskeavtal utanför ockuperade Västsahara. En union där flyktingbarn blir våldtagna på förläggningarna. En union där medborgare bara är Riktiga Medborgare om de inte är romer. En union där medborgarna har rätt att närvara vid mötena, men inte har rätt att gå in i byggnaderna där mötena sker.

Nästa år tycker jag att Kina ska få Nobels fredspris. Kina är en union med 1,3 miljarder människor, och de krigar nästan aldrig.

Eller, lite mer seriöst, ge det till Eurovision Song Contest! ESC enar inte bara EU-länderna, utan stora delen av Eurasien. Alla kan enas i musiken, We are the World, We shall overcome.

Eller, ännu lite mer seriöst. Ge Nobels fredspris till någon som förtjänar det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s