Hen: litet pronomen, stor provokation

Igår kom nyheten att Dagens Nyheter tar tydlig ställning mot användandet av ordet ”hen”. Idag dementeras samma nyhet, DN ska inte alls förbjuda ”hen”, utan bara inte använda det. You say potato, I say potato.

Ordet ska bara användas i undantagsfall, t.ex när man pratar om människor som av queerpolitiska eller personliga skäl bett om att bli omnämnda med hen. Enligt redaktionschefen Åsa Tillberg är ordet ett ”queerpolitiskt ställningstagande”, och chefredaktör Gunilla Herlitz menar att ordet väckt ont blod i läsekretsen. Det senare tycker jag är ett mycket tunt argument. Det finns massor med redaktionellt innehåll som kan uppröra läsekretsen, exempelvis kontroversiella scoop. Sällan är folk så upprörda som i kommentarsfälten till artiklar om rasism och feminism. Det betyder väl inte att DN tänker sluta med journalistik om dessa ämnen?

Min största kritikpunkt är att jag tycker DN har missat poängen helt. Visst kan ”hen” användas för queerpolitik, men det är inte den stora grejen. Pronomenet ”hens” huvudsakliga användning handlar inte om radikal queerpolitik, utan om att rätta till en uppenbar brist i språket. När jag var gravid var det rent ut sagt idiotiskt att säga ”han eller hon” så fort man pratade om bebisen. ”Den” är än värre, för det indikerar att bebisen inte är en människa. ”Hen” markerar att det är en levande varelse med personlighet som ligger i magen. Kanske är det därför som Vi Föräldrar mig veterligen är den första tidning som använder ordet en masse (här, t.ex).

DN får gärna förklara vad som är det queerpolitiska ställningstagandet i denna ordväxling:
– Jag var hos sjukgymnasten igår för mitt knä.
– Jaha, vad kom hen fram till?
– Hon sade något om en diffus diagnos på latin.

Nej, det handlar inte om queerpolitik. Det är bara vanligt hyfs att inte utgå ifrån att alla ingenjörer är män och alla undersköterskor kvinnor. Det framgår inte alltid om personen man pratar om är en man eller kvinna, och alla omskrivningar är antingen krångliga eller avhumaniserande. Dessutom är ”han eller hon”, till skillnad från ”hen”, inte särskilt slagkraftigt i rubriker. Det är bara en tidsfråga innan ”hen” är vardagsmat, och det är synd att DN-toppen inte tycks förstå det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s