Sharialagar i Sverige? Nej, det var bara en vanlig våldtäktsdom.

Våldtäktsman frias trots teknisk bevisning, samstämmiga vittnesmål och erkännande. Det borde vara en uppseendeväckande nyhet. Det är det inte.

Det senaste i raden handlar om en kille som våldtog en sovande kvinna analt. Mannen i fråga var väl medveten om att kvinnan inte ville ha analsex. Och att det är förbjudet att våldta sovande människor vet till och med Julian Assange. Men det vet alldeles uppenbart inte Sveriges nämndemän. De som har till uppgift att döma i svenska rätter efter svensk lag. Eller är det sharia? Ibland är det lite svårt att se skillnad.

För de verkar som att de som dömer har uppfattningen att kvinnor antingen är madonnor eller gratishoror. Det ligger faktiskt nära till hands att tro det! 40% av nämndemännen är pensionärer. Bara en femtedel är under 45. Det betyder alltså att minst två av fem som bestämmer i rätten var byxmyndiga på den tiden då mannen hade laglig rätt att ha sex med sin fru när han ville. Över 80% levde när abort var förbjudet och sisådär hälften var med när p-pillrena tilläts. För 61 år sedan hade vi inte ens religionsfrihet i Sverige! Det är självklart orättvist att jämföra Sverige med Saudiarabien, men innan vi viftar med den självgoda frihetsflaggan vore det bra att kolla på vår egen historia.

Mot en sådan bakgrund är det inte märkligt att våldtäktsoffer i princip är rättslösa. Detta är den realitet som unga människor av idag lever med. Det ska till extraordinära omständigheter för att ett fall ens ska gå till åtal. Om fallet mot förmodan kommer till domstol är de flesta dömda antingen överfallsvåldtäktsmän eller invandrare. Detta trots att de  flesta våldtäkter sker i hemmen mellan människor som känner varandra eller är ihop.
Uppdatering: en kunnig vän har påpekat att tingsrätten, där mannen fälldes, har en majoritet nämndemän (=lekmän), medan hovrätten, som friade, har majoritet jurister. Är det alltså våra utbildade experter som inte kan tyda en lagtext? I så fall är det ännu värre än jag hoppades.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s