Slut på ångerrätten

Nu har Mats officiellt tagit på sig faderskapet för Grodan. Efter att jag skrivit om myndigheternas märkliga syn på pappor, fick jag tips om att man kan göra faderskapsbekräftelse före det att barnet kommit. Vanligtvis blir man inte kallad förrän bebisen är ute och kräver all uppmärksamhet, vilket inte är så praktiskt. Bättre är väl att gå dit medan bebisen är tryggt dockad i mammas mage och inte gör så mycket väsen av sig. Och för den biologiske fadern spelar det ingen roll när man fyller i papprena, han har ändå ingen ångerrätt.

Faderskapsbekräftelse måste vi göra eftersom vårt barn är en oäkting. Om vi hade varit gifta hade Mats automatiskt registrerats som pappa, och vi hade fått gemensam vårdnad. Nu är det intressant nog modern som har ensam vårdnad om inget annat anges.

Det hela gick mycket odramatiskt till på Socialförvaltningen inne i stan. Eftersom det bara fanns förmiddagstider gick vi upp tidigt, vilket som vanligt hade till följd  att jag inte sov någonting alls under natten. Och eftersom jag inte sovit var kroppen alldeles matt efter en tre kilometers cykeltur i solsken och nedförsbacke. Man är väl inte sjukskriven för intet…

När vi väl kom dit upplyste socialtanten oss om att man måste beställa tid först. Det har vi, sade vi, vi ska till M. Han är på möte, sade hon. Har han inte ringt och bokat om? Jovisst, jag hade missat ett samtal klockan kvart i nio på morgonen samma dag, från ett hemligt nummer. Några dagar tidigare hade också ett hemligt nummer ringt. Men om man verkligen vill boka om ett möte är det ganska lamt att försöka ringa upp två gånger, varav en gång är på samma morgon. Särskilt om man ringer från hemligt nummer. Känns inte riktigt som han försökte. Hur det var bestämde sig socialtanten för att det gick bra att skriva på papper med henne istället. Kanske såg hon hur utmattad jag var, och insåg att det inte var vårt fel? Man möter dem ibland, de offentliga tjänstemännen med lite vett. Det hela tog trots allt bara fem minuter.

Nu har vi i alla fall papper på att jag är Modern och Mats är Mannen (!). Allt är dock inte klart, det måste nämligen finnas ett barn innan man kan säga att det har en far. Först när bebisen andas, äter och bajsar på egen hand räknas det som en bebis. Först då kan hen få en far och personnummer och sådana grejer (för än så länge behöver man inte gå igenom språk- och samhällskunskapsprov innan man blir svenska medborgare…).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s