Maria Sveland i Lund

Nu när bebisen ännu inte tittat ut har jag mina sista dagar av oberoende. Några dagar till då jag vet att ingen kommer skrika och kräva att få mat 15 gånger per dygn. Så då är det lika bra att aktivera sig och göra något kul, som att gå och se Maria Sveland nere på universitetet när hon pratar feminism!

Om man är bekant med Maria Svelands författarskap var det inte mycket nytt som kom fram när hon pratade idag (och om man inte är bekant med författarskapet kan man köpa både Bitterfittan och Happy, Happy! för 40 spänn på din internetbokhandel). Hon pratade bland annat om hur män blir isolerade och deprimerade av skilsmässa, medan kvinnor tvärt om blomstrar. Om antifeminister, såsom ”jämställdisten” Per Ström och hans märkliga argumentering. Om hur ordet feminism har gått från att vara centralt på 90-talet till att ses som extremistiskt av många idag.

En sak som hon pratade om tyckte jag var särskilt intressant. En person i publiken frågade om det här med ”bortskämda medelklassfeminister”. En del kritik har riktats mot feminismen för att den behandlar frågor som är viktiga för medelklassen i rika länder, men inte i lika hög grad pratar om frågor som berör fattiga kvinnor och de som blir utsatta för mångdubbla förtryck. Men Maria Sveland menade att hon aldrig träffat på några feminister i utlandet som tycker så. Det ena behöver inte utesluta det andra, och det är tvärt om så att kvinnor i länder där förtrycket är värre ser det som en inspiration att se att vi i Sverige jobbar med samma frågor som de. Både kvinnor i Nord och Syd jobbar mot våld och lönediskriminering, om än på olika nivåer.

Själv har jag en bakgrund i miljö- och globala solidaritetsrörelser. Ur det perspektivet har jag ofta känt att jag är bortskämd som skriver på den här bloggen om hur ”fattig” jag är, när jag i själva verket inte är det. Jag blev inte bortgift mot min vilja när jag var 13 och har inte fött åtta barn sedan dess. Jag blir inte misshandlad av min man. Jag har faktiskt fått fyra och ett halvt års universitetsstudier subventionerad av staten. Jag har faktiskt tak över huvudet, även om det var mest tur att Mats och jag kunde få bli sambos. Jag har rätt till föräldraförsäkring, och min samlade inkomst nästa år kommer bara ligga några tiondelar under existensminimum. Den längsta tiden jag gått utan mat var i 21 timmar (det var tänkt att jag skulle klimat-fasta i ett dygn, men fixade inte det).

Ska jag ha dåligt samvete över att jag inte har det lika asdåligt som de flesta kvinnor i världen? Ja. Och nej! Jag lovar att jag är mer medveten om de globala människorättsproblemen än 99% av de som tycker mina föräldraförsäkringsproblem är ett uttryck för bortskämdhet.

Tvärtom menade Maria Sveland att den kamp vi har fört och fortfarande för här i Sverige fungerar som inspiration och vägledning för människorättskämpar i hela världen.

Se till vår egen historia! Vet ni vilka det var som var första vågens feminister i Sverige? Det var de liberala borgarkvinnorna. För hundra år sedan, medan undernärda kvinnor slet för att kunna försörja sina barn, sina alkoholiserade män och eventuellt också sig själva, gick mer välbeställda kvinnor i leden för att införa demokrati i Sverige. Socialisterna var motståndare till kvinnlig rösträtt. De ville inte ha några kvinnor i sina fackförbund. Varför skulle de vilja ha någonting sådant? Kvinnors hjärnor är inte tillräckligt utvecklade. Karl Marx såg kvinnor som ett effektivt sätt för kapitalet att dumpa lönerna. Hans lösning var att stänga ute kvinnorna helt från arbetsplatserna.

Jag tror inte det finns någon idag som skulle hävda att rösträttsrörelsen bestod av bortskämda barnrumpor som struntade helt i arbetarkvinnorna. Tvärtom stärkte de alla kvinnor och var ett stort steg för att ge alla människor i alla samhällsklasser möjligheter som aldrig tidigare varit möjliga. Kvinnans roll i dåtidens och dagens Sverige går inte att jämföra på samma dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s