De patriarkala relationsråden

Ofta tycker jag att Uppdrag: Granskning vinklar lite väl mycket. Även om de har rätt i sak kan ett litet faktafel eller för lång dragning ha stora konsekvenser. Men onsdagens film om imamers familjerådgivning tycker jag är riktigt, riktigt bra och nyanserad. Den visar att de flesta tillfrågade imamer råder en misshandlad hustru att inte anmäla sin man. Sex av tio imamer menar att gifta kvinnor ska ha sex med sin man även om hon inte vill.

Detta är givetvis förskräckligt! Förtryck och krafter som försöker inskränka de mänskliga rättigheterna måste motarbetas, på alla plan i samhället. Rätten att själv välja vem man vill vara ihop med är fundamental. Likaså rätten att välja om. Om kärleken av vilken anledning som helst inte finns i ett förhållande, är det självklart att alla inblandade har rätt att gå. Om den ena parten i ett förhållande misshandlar och våldtar den andra, ska den utsatte i den bästa av världar anmäla och bli trodd. Att brottsoffer i våldtäkts- och partnermisshandelfall ofta inte blir trodda, och att man av den och andra anledningar inte orkar/vill utsätta sig för en brottmålsprocess är en annan sak.

Jag tycker det är jättebra att Uppdrag: Granskning tar upp den här problematiken. Framför allt gillar jag att deras approach är att det här inte är ett specifikt muslimskt problem. Religiöst kvinnoförtryck inte är något som alla muslimer ställer sig bakom. Likadana normer förekommer, till och med öppet och utsagt, inom andra religioner. Jehovas vittnen (som var och hälsade på mig härom dagen) tas upp som exempel på kristna samfund som också har hedersförtryck av det här slaget. Till och med Svenska Kyrkan har en hemsk och väl dokumenterad historia av samma sorts förtryck! Sverige har en lång och svart historia av religiöst förtryck, och en stor del av emigrationen till USA på grund av det.

Man måste alltså ha färskt i minnet hur vårt eget, kristna kulturarv ser ut. Fram till år 1965 hade gifta män laglig rätt att ha sex med sin fru. Alltså, din eller min svenska morfar eller farfar hade enligt lag rätt att våldta sin fru. Man kan använda antika och medeltida böcker, så kallade heliga skrifter, till att rättfärdiga exakt vad som helst. Det är inte religionen islam eller kristendom som är problemet, utan när dessa tolkas ur ett patriarkalt perspektiv.

Utifrån det perspektivet är det enormt viktigt var det svenska samhället står (om det nu finns en sådan entitet). Vi måste se till svensk historia och lära oss av den. Patriarkal lagstiftning och moralsyn är i mycket stor utsträckning avskaffad i vårt land. Hur gick det till? Vad finns det för lärdomar vi kan dra av svenska kvinnors frigörelse som går att använda för att främja mänskliga rättigheter bland muslimer?

PS: Det finns en grej jag ställer mig frågande till i dokumentären, och det är uppgiften om att det ska vara olagligt med månggifte i Sverige. Det är det rimligtvis inte. Det är bara juridiskt omöjligt att genomföra. Ingen kan hamna i fängelse för att hen ligger med fler än en person, för att hen lever ”under äktenskapsliknande förhållanden” med flera personer eller hyser känslor för många. Om det vore så skulle det vara ett moralistiskt förtryck i lag och miljontals svenskar skulle ha begått detta brott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s