Lyssna på vad KD säger, inte vad de menar…

Jag har blivit publicerad på Newsmill igen, och sånt är alltid kul! Artikelns titel ”KD:s förslag hjälper oss unga mammor” är både korrekt och helt uppåt väggarna på en och samma gång. Här vill jag berätta varför.

Bakgrund: För några månader sedan skrev jag en artikel på Newsmill om hur socialförsäkringssystemen försvårar för unga att bli föräldrar. Och så för några dagar sedan ringde de och väckte mig (vid den okristliga tiden 11.20! På morgonen!). De undrade om jag hade lust att skriva om Kristdemokraternas nya familjepolitiska program som de lade fram på DN Debatt i fredags. Jag blev jätteglad! Självklart ska trötta lilla jag sätta mig framför datorn och författa någonting för Newsmill. Ett utmärkt incitament att få ner saker på papper, trots alla värkande fogar och ryggar.

Arbetsgång: Dock blev jag väldigt förvånad när jag läste KD:s artikel. Vadå ”ny familjepolitik”? Det här är ju exakt samma saker som Kristdemokraterna har sagt i åratal. Att KD vill avskaffa pappamånaderna och höja vårdnadsbidraget är ingenting nytt. Däremot är det nytt, och bra, att hela KD vill höja golvet i föräldraförsäkringen. Förut har det bara varit enskilda ledamöter som har motionerat i frågan.

Det här med att höja golvet i föräldraförsäkringen är alltså jättebra, medan resten är samma gamla tugg som KD alltid kör med. Men det är ju så tråkigt att vara mot saker hela tiden. Mycket roligare att vara konstruktiv! Vara lite naiv, lyssna på vad Kristdemokraterna säger, inte vad de menar.

Förslag: Om man vill ha trygga barn så kan man börja med att skapa trygghet åt föräldrarna. Säkra anställningar för ungdomar 20 till 30 (=/potentiella/ småbarnsföräldrar), hur vore det med det? Regeringen sänkte restaurangmomsen med 5,4 miljarder vid årsskiftet. Den officiella anledningen är att man vill skapa jobb för ungdomar. Hur många är oklart. I en bransch som är välkänd för obekväma arbetstider, osäkra anställningar och svartjobb. En tjänst som främst används av medel- och höginkomsttagare. Men tänk om Kristdemokraterna istället hade verkat för att lägga 5,4 miljarder på att skapa nya jobb i offentlig sektor. Lite överslagsräkning: En elevassistent, ett vårdbiträde eller fritidsledare som får 20 000 i heltidslön kostar 240 000 kronor i lön. Sociala avgifter osv. går på ungefär lika mycket. För 5,4 miljarder skulle man kunna få fram i runda slängar 11 250 trygga heltidstjänster inom yrken som verkligen, verkligen behövs. Regeringen har tidigare inte haft några problem att snyta fram fantasisummor ur näsan, varför skulle det vara ett problem i det här fallet? Allt i de heliga jobbens namn!

Konstigt nog har det inte lett till fler jobb, utan bara mer otrygghet för ungdomar, och oväntat höga vinster för McDonalds…

Ett annat enkelt förslag: om man vill hålla ihop kärnfamiljen, varför inte satsa mer på att pappor ska vara hemma med sina barn? Forskning visar nämligen att om bara den ena partnern tar ut föräldraförsäkring höjs skilsmässorisken dramatiskt. Föräldrar som i någon mån delar på föräldraledigheten har större förståelse för sin partners behov och skiljer sig därför mindre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s