Papparoll från 50-talet

Efter sju månaders graviditeten väntar vi fortfarande på en sak. Det kan tyckas som en petitess, men ändå ganska rimlig år 2012 i Sverige.

När ska de fråga efter pappan?

Mats har  hittills blivit erbjuden en pappaföreläsning. Han får följa med på alla mina kontroller och liknande, men i vårdens ögon kunde han lika gärna varit en medföljande vän. De har mitt personnummer, adress, blodgrupp, you name it, men  de har bara frågat efter Mats namn och telefonnummer. Kunde man inte åtminstone ta hans personnummer, om inte annat för statistik- och forskningssyften?

Ett annat exempel: Försäkringskassan har skickat mig (bara mig) ett brev med blanketter som jag ska fylla i inför föräldraförsäkringen. Längst upp står det att ”eftersom den här informationen gäller alla föräldrar är det bra om du visar brevet för den andra föräldern.” ÄR BRA? Den här blanketten utgår från att kvinnan ska ta ut hela föräldrapenningen. 50-talet ringde och ville ha tillbaka sin blankett!

Jag frågade barnmorskan om detta igår, och hon berättade att Mats kommer registreras som far först efter födseln. Det vill säga, när vi är helt omtumlade, hormonella, sömnlösa ska vi pallra oss iväg till något socialkontor. I vissa fall går det smärtfritt till, man får bara skriva på ett papper och sen är det  klart. Men vissa handläggare är enligt barnmorskan oerhört närgångna. De kan fråga en om pappan misstänker otrohet, om han verkligen är heeeelt säker på att ungen är hans och liknar bebisen verkligen pappan? Återigen, 50-talet ringde.

Framför allt,  kunde man inte skriva på detta papper några månader tidigare? Det är inte direkt så att Mats har ångerrätt. Bebisen är lika mycket hans nu som om två månader.

Det konstigaste med detta är att gifta pappor inte behöver skriva på några papper. En gift förstagångspappa blir automatiskt registrerad som far, medan en flerbarnspappa som är sambo fortfarande måste intyga varje gång att han är pappan. Men gifta är väl lika otrogna som ogifta? Finns det någonting i kyrkans heliga sakrament som gör att alla barn som skapas i relationen automatiskt är mammans mans halvklon?

Annonser

4 thoughts on “Papparoll från 50-talet

 1. eva skriver:

  Hej
  jag läste om dina funderingar vad gäller faderskapen för gifta resp ogifta män. Bakgrunden är att samhället aldrig någonsin har trott att det alltid är rätt pappa till barnet: som jurist (det är väl det du är) borde du veta att det heter faderskapspreumtion. Det handlar helt enkelt om att TA PÅ SIG ett faderskap, inte med med nädvändighet säga att man är biologisk pappa till barnet. Och det är det giftemålet borgar för. Det barn som är fött inom äktenskapet har en ”pappa” som säger sig villig att acceptera faderskapet. Inget annat.

  Lycka til med bebisen – det är underbart och jobbigt och kul. Och fantastiskt.

  • EmmaLi skriver:

   Hej Eva,
   jurist och journalist innehåller ju liknande bokstäver, men är inte riktigt samma sak 🙂 Tack för klargörandet!

 2. Matilda skriver:

  Haha, ångerrätt vore ju fantastiskt! 😀

 3. […] har Mats officiellt tagit på sig faderskapet för Grodan. Efter att jag skrivit om myndigheternas märkliga syn på pappor, fick jag tips om att man kan göra faderskapsbekräftelse före det att barnet kommit. Vanligtvis […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s