Äntligen kompost!

Äntligen har 2000-talet kommit till mitt bostadsområde! I två månader har jag bott på ett av de mycket få ställen i Lund som inte har haft kompostinsamling, men nu har vi äntligen fått det, detta under av effektivitet. Det är ju himla dumt att behöva slänga gamla morotsskal och majskolvsblast i vanliga soporna, men som stadsbo blir man inte så omtyckt om man startar sin egen lilla kompost på balkongen. Dessutom löser en egen kompost inte det stora övergripande problemet, att det är svårt att kompostera i staden. Om jag installerar min egen kompost är det fortfarande 249 grannlägenheter som inte har tillgång till kompostering.

Hur kommer det sig att kompostering är så bra då? Jo, det finns många anledningar. Lund har ett fjärrvärmenät som drivs av sopförbränning. Om komposten inte sorteras ut kommer den att brännas upp, varefter askan läggs på deponi. Som ni kan gissa är det dock ingen särskilt effektiv grej att bränna potatisskal. De består ju nästan bara av vatten! Komposten gör då att sopförbränningen blir mindre effektiv, vilket leder till att  man häller olja på härden för att höja temperaturen. Fossilförbränning i sopkraftverket? Det var ju inte riktigt tanken.

När man nu istället sorterar komposten sker många positiva saker samtidigt. Dels behöver man inte tömma den vanliga soppåsen lika ofta. Det finns ingenting i den som kan bli dåligt och börja lukta. Istället för att ta hand om matavfall på ett för matavfall dåligt sätt, förbränning, kan man nu istället röta det. Vid rötning skapas biogas, bland annat växthusgasen metan, och gödsel. Tyvärr är gödslet inte självklart användbart, eftersom folk kan ha slängt i alla möjliga miljögifter i sina sopor, men det kan renas på en mängd olika fiffiga sätt.

Så, min bebis kommer växa upp i ett område där det på vissa sätt är väldigt lätt att vara miljövänlig. Hen kommer lära sig att det är helt naturligt att källsortera, och det gillar jag!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s