Ranelid, vad har mannens säd med kärlek att göra?

När Björn Ranelid och Sara Li gick vidare i Melodifestivalen reagerade jag knappt. Låt honom hållas, tänkte jag. Men när ”Mirakel” har hamnat på 14:e plats på Digilistan, då kan jag inte stillatigande se på. (Ni kan väl åtminstone ha den fina smaken att ladda ner låten illegalt så sånt trams inte stöds finansiellt?)

Kvalitén på Björn Ranelids deklameringskonst och artistskap kan man diskutera, men jag tänkte inte gå så lågt idag. Istället vill jag analysera honom på det han utger sig för att vara bäst på, nämligen lyrik. Texten till ”Mirakel”, skriven av Ranelid, är både homo- och kvinnofientlig! Här nedan ett utdrag:

Kärleken är den första atombomben

Kärleken, kärleken

Om kvinnan säger nej till mannens säd i 60 år
Så dör mänskligheten ut

Och det här gör mig så förvirrad. Vad har kärleken med mannens säd att göra? Menar Ranelid att kärleken, den första atombomben, är synonym med mannens säd? Mannens säd fungerar nämligen utmärkt både som massförstörelsevapen och som terrormedel. I krigshärdar världen över används våldtäkt systematiskt för att splittra samhällen. Det finns exempel på när man har använt HIV-smittade soldater som dubbelt vapen, då de inte bara har skändat, utan dessutom smittat fiendens kvinnor med HIV. Och som allmänt terrormedel är mannens säd oöverträffat. I många kulturer kuvas kvinnor systematiskt av sina män, bland annat genom upprepade våldtäkter och invalidiserande graviditeter. I Sverige blev våldtäkt inom äktenskapet förbjudet först 1965.

Vidare till mindre dödsfarliga ämnen. Ranelid verkar tro att kärlek har någonting med fortplantning, antagligen mer specifikt sex, att göra. Det skulle alltså betyda att kärlek som inte leder till fortplantning, inte är kärlek. Glöm vänskap, glöm preventivmedel, glöm lesbianism och manlig homosexualitet, glöm allt som är icke-penetrativt sex mellan man och kvinna.

Man kan kanske inte förvänta sig någon större djupsinnighet från 62-åriga troll* i Melodifestivalen, men SVT? Liksom, what?

*Ett ”troll” är någon som medvetet provocerar och gör folk arga, främst på internetforum och sociala medier, men i överförd bemärkelse även IRL.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s