Carolas provocerande utseende

Jag tänker vidare på temat med tjejer som blir hånade och utsatta för kuvningsförsök på grund av att de väljer att inte raka sig under armarna/inte bryr sig. Igår skrev jag om mina egna erfarenheter med anledning av Facebook-gruppen Ta håret tillbaka. Sedan dess har den nästan fördubblat sitt medlemsantal. På 12 timmar.

Tänk att kvinnors utseende kan vara så extremt provocerande. Det är som om vi fortfarande bedömdes främst efter utseende, inte efter om vi är kompetenta, trevliga eller har integritet. Ja just det, så var det ja…

Ett exempel: Jag var på ett gym idag som hade på reklam-tv vid konditionsmaskinerna. I en halvtimme blev jag matad med tv-shopreklam för en behå. Det är iinte klokt vad många superlativ och positiva egenskaper den behån hade, men en sak var tveklöst viktigast. Den är sexig. Sexigheten lyftes fram i ord typ varannan minut, medan bekvämheten (som givetvis också var enorm) kom i andra rummet. Det är alltså något viktigare att en vardgasbehå är sexig än att den är bekväm. Varför? Förväntas tv-shopmålgruppen vara promiskuös? Troligen inte. Men en kvinna som framhäver sin sexighet på ett normativt sätt blir mer accepterad än en som inte gör det.

Ett annat exempel: Folk som inte gillar Carola tenderar att använda hennes utseende som främsta argument för varför hon är dålig. Jag har hört att hon ser tillgjord ut, är lyft, photoshoppad, ser som en man och som en häxa. Jaha? Får hon inte se ut så  då? Rannsaka dig själv: varför är hennes utseende det första du klankar ner på? Är det verkligen relevant? Säg inte att hon ser ut som en lyft transsexuell häxa. Säg istället att du inte gillar hennes genre, hennes röst och hennes artistskap. Säg att du inte stöder artister som har varit med i kristna sekter och som ser homosexualitet som en synd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s