23 veckor – nästan livskraftig

Neelix sparkar som aldrig förr. I helgen fick Mats känna det flera gånger, och han tror till och med att han fick en dubbelfot i kinden. Konståkning och kampsport blir det för denna ungen alltså 🙂

Nu är hen hela 23 veckor, och har därmed en överlevnadschans på ungefär 8% utanför livmodern. Det vet jag, för det sade de i en dokumentär på SVT för några veckor sedan: ”För tidigt födda – vad kostar ett liv?”. Tyvärr finns den inte kvar på SVT Play. I Storbritannien gör man allt för att rädda de ungefär 100 barn som föds i vecka 23, men trots enorma kostnader kommer bara en av hundra hem utan grava handikapp. Det är avsevärt vanligare i Storbritannien än i andra jämförbara länder, och dokumentärens berättarperson argumenterar för att landet borde lägga de miljoner pund som nu går till att (inte) rädda mirakelbebisar istället ska gå till förebyggande åtgärder.

Det här med medicinska dilemman alltså! Det är inte lätt att veta vad man ska tycka, för självklart skulle jag vilja att mitt barn överlevde om det föddes nu. Men å andra sidan, enligt UNICEF dör 21 000 barn under 5 års ålder varje dag till följd av undernäring. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, vi är extremt bortskämda i vår del av världen. Sena missfall är tyvärr en del av livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s