Ultraljud!

På torsdag har jag haft en främmande varelse i min mage i 16 veckor. Då är jag i vecka 18 och har en halvklon på cirka 200 gram i magen. Det håller tydligen på att få fingeravtryck, och har börjat lära sig bajsa (som är en livsviktig sak!). Allt enligt gravid.se.

Denna dag är också den första gången vi får se bebisen. Det är dags för ultraljud! Men frågan är: vad är det egentligen bra för?

Två bra saker: man kan veta om man har en massa bebisar i magen eller bara en. Man kan också ta reda på mer exakt när barnet förväntas födas.

Men ultraljud används också för att kunna upptäcka vissa sjukdomar, som ryggmärgsbråck och bråck i bukväggen, enligt Vårdguiden. Vad jag förstår kan man också ibland se om barnet har Downs. Men många andra svåra sjukdomar syns inte. Man kan alltså fortfarande inte vara säker på att barnet man bär på är friskt. Och det är rätt uppenbart att man inte kan helgardera sig mot handikapp, livet är livsfarligt och mycket kan hända.

Frågan är också: om barnet visar sig vara missbildat, vad ska vi göra åt det då? Det är en sak att abortera ett icke önskat embryo som kanske till och med inte är livsdugligt. Det är en helt annan sak att ta bort en vänta person som man har spunnit drömmar kring, som blivit en bekväm och vardaglig del av ens tankevärld.

Det andra man brukar göra på ultraljudsundersökningar är att kolla vad barnet har för kön. Men det vill jag verkligen inte att de gör. Mats har sagt att han vill veta, men det ska vi allt bli två om. Han går säkerligen med på att inte begära att få veta könet, men kan man lita på barnmorskan?

Kommer hen ”råka” försäga sig? Kommer hen ta en ultraljudsbild som sjukvårdsutbildade vänner kommer kunna tyda och glatt berätta för oss? Det är illa nog att vi behandlar tjejer och killar olika, ska till och med foster ikläs rosa ballerinadrömmar eller blå fotbollsdrömmar? Kan inte ett foster få vara bara en minibebis och slippa dumma könsnormer?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s